lördag 23 juli 2011

Tianjin onsdag till fredag

Onsdag dag tog Fru Spik och Mini Ninja det lugnt, vi badade och gofikade samt beställde pommes och diverse asiatisk mat till rummet. På torsdag åkte Oljeshejken till en oljefabrik, på eftermiddagen fick han en liten lucka i sitt schema så då passade vi allihopa på och hoppade in i en taxi och åkte till de "gamla" delarna av Tianjin. Det är en gata som är bevarad och uppbyggd enligt hur det såg ut förut i Tianjin. Tyvärr så var det en besvikelse, gatan var en riktig turistfälla med affärer som sålde billigt krimskrams. Därmed blev vistelsen där väldigt kort och vi fortsatte vår färd gåendes till shoppinggatan. Det var en spännande väg eftersom vi bara hade den dåliga kartan som vägvisare. Gångvägen kunde helt plötsligt ta slut och då fick vi kryssa oss mellan bilarna för att ta oss framåt.


Den gamla turistfällan.







Här tog gågatan slut, det finns en annan på andra sidan men då ska man ta sig dit också..


Lite vyer från promenaden, en stadsdel där det finns europeiska hus.




Shoppinggatan var helt enorm med massor av affärer med kända och okända märkeskläder. Vi fönstershoppade och tog oss ett mål på KFC. Här fick vi även för första gången prova de omtalade toaletterna i Kina; en porslingsring i golvet över vilken man skall huka sig och göra sina behov. Denna toalett var inte någon angenäm bekantskap. Det hade skvätt upp på väggarna och det luktade och ståringen var kladdig av diverse kvinnliga kroppsvätskor. Minisen tyckte det var bläk och ville inte kissa men efter viss övertalning och demonstration från Fru Spiken så lyckades tösen tömma blåsan. Intressant var också att ingen stängde dörren till sitt toabås utan de andra kvinnliga toabesökarna gjorde sina behov helt öppet och ljudligt. Fru Spik förfasade sig över detta till Oljeshejken men han menade att kineserna kanske inte skäms över det mest naturliga i människans liv. Och han har ju faktiskt en poäng det kanske är vi västerlänningar som är konstiga.. Hursomhaver, vi fick prova på dessa stårings toaletter fler gånger och det fanns allt från riktigt bläk till helt ok, det gemensamma med alla var att det inte fanns toapapper utan det fick man ha med sig själv.

Fredag morgon checkade vi ut från hotellet och begav oss ut på resans sista etapp dvs Beijing (Peking). Vi var inte så sugna på att åka taxi i flera timmar och eftersom det fanns ett snabbtåg så ville vi prova detta. Personalen på hotellet var väldigt skeptiska till vårt önskemål men beställde ändå en taxi till tågstation. Och väl där förstod vi varför, det var folk överallt och inte en västerlänning samt att alla skyltar var på kinesiska. Oljeshejken ställde sig i VIP-kön för nu skulle vi åka första klass. Tyvärr så respekterade ingen VIP-skylten utan folk trängde sig före och slängde in pengar och fick biljetter till lägre klasser. Sen så var första klass biljetterna slut så vi fick "nöja" oss med andra klass. Efter viss bök och stressande med vår packning och resevagn så hittade vi vårt tåg. Och det visade sig att andra klass på snabbtåget var väldigt fint och tågresan var en mycket bättre upplevelse än taxiresan till Tianjin. Vi susade fram i 330 kilometer i timmen och var framme på bara 30 minuter, nöjda och glada över vårt lilla äventyr.

Det gick superfort.

Mini Ninjan åker som en prinsessa,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar